22.11.17

Výdech koncentrované věčnosti

„Hineni.“
(heb.) "Zde jsem." (biblické zvolání, související s Abrahamem, také připravenost pro víru)

-

Žena se probudí ve zcela prázdném bytě. Chvíli se bude líně protahovat a pak se na posteli rozhodně posadí. Neuslyší ničí kroky, ruch ulice, hlasy sousedů. Vyhlédne z okna, ale ani dole na chodníku nikoho neuvidí. Snad to bude tím, že je neděle brzy ráno. Žena se zachmuřeně obleče a nasnídá. Učeše se, vyčistí si zuby, na ruku si připne hodinky. Zaposlouchá se. Ticho ji začne objímat, neuslyší brekot sousedových dcer, ani štěkot psa na schodech.
Když sejde do přízemí a vyjde ven z domu, nepotká vůbec nikoho. Celý dům bude obemknut ledově klidným tichem, které pálí a zalézá do rukávů i nohavic.
Žena půjde ulicí a každou chvíli se ohlédne. Chodby města budou nehybné, na kůži nebude cítit vítr. Pach výfuků aut, na který vždy byla zvyklá, zmizí.
Zamíří směrem k pekárně, zalomcuje klikou. Všimne si cedulky: „Přijdu hned.“
Bezradně se ohlédne a zadoufá, že ji někdo bude pozorovat. Na protějším chodníku ale nikoho neuvidí. Domy i silnice budou pouští bez života.
Bude se dál motat mezi pomníky lidských duší, neuvidí ani neuslyší jediného živého člověka.
Zdrceně se vrátí domů. Posadí se na židli a zběžně se podívá na hodinky. Budou ukazovat úplně stejný čas jako ráno.
Nenapadne ji, že v tuto chvíli už nebude třeba den dělit na ráno, odpoledne, večer a noc. Nebude přemýšlet nad tím, že by mohla být lapena v bezbřehém a nekonečném bodě vlastní nicoty, kde je člověk vždy a napořád tak sám, jak to jen jde. Čas pro ni přestane existovat, i když v jeho lži bude žít ještě dlouho. Neustále bude čekat na západ slunce nebo změnu ročního období, to všechno ale bude zapomenuto. Pořád bude doufat, že někoho potká, že uslyší jakýkoliv známý hlas nebo zvuk. Už neusne, protože nebude unavená. Čas se zastaví a přestane existovat a jeho jediným důkazem, jeho jediným pozůstatkem bude dům, ve kterém žena bude přebývat. Ale nebude žít.
Nebude kupovat potraviny, spánek přestane mít smysl. Žena se bude dívat z okna, celou věčnost bude pozorovat to hmatatelné ticho, bude ho zkoušet rozehnat, bude mlátit okolo sebe, bude chtít ničit a převracet, taky bude křičet a bude velmi zoufalá. Nakonec se vrátí k oknu.
Bude chtít rozbít zrcadlo, ale z rány po střepu se nevyvalí ani jediná kapka krve. Odejde z místnosti plné střepů, ale když se ohlédne, zrcadlo tam bude znovu, neporušené, neprůhledné.

Za zrcadlem se málokdy skrývá pouhá zeď.

Jak se bude dívat z okna, z očí se jí po tvářích budou řinout bezútěšné slzy prázdnoty. Cestička každé slzy nebude moct uschnout, protože tam ani nikdy nebyla, ani nikdy nebude. V ženině tragédii se její suché slzy stanou metaforou veškerého zla, které po sobě zanechala.

Žena už se nikdy neprobudí.
Každý začátek je konec jiného začátku.

Žádné komentáře:

Okomentovat