13.6.16

(mezi)kultura(mi)

Tak nám zase po roce začíná léto.
Třešně na stromech se začínají vybarvovat, sukně se začínají zkracovat a dny prodlužovat, zkrátka, začátek léta, jak se patří.
S nadcházejícím létem také přichází velké množství kulturních událostí, kde se scházejí lidé všech různých barev, tvarů, smýšlení a velikostí.
Představte si tu idylku.
Rynek hraje všemi barvami, lidé se vesele ovlažují v kašně, všude zní hudba letního festivalu, okolo stánky a ruch a děj. A taky beznaděj. Náměstí vašeho rodného města se v letním žáru může lehce stát rojištěm přízraků vaší vlastní minulosti. Může se tu odehrát naprosto zásadní životní příběh vašeho Já, můžete se tu setkat s částmi sebe sama, které jste se před sebou už nějaký ten pátek snažili (a že se to zatím docela dařilo) utajit. Mám na mysli přesně ten druh akcí, kde potkáte úplně, ale úplně všechny. A tím myslím úplně všechny.

Láska ze 4. třídy
Málem byste ji nepoznali, přece jen, už to bude nějaký ten pátek. Tu malou holčičku s copánky s nudlí u nosu by ale nyní člověk jen těžko hledal pod slupkou té skvěle vyhlížející (a vonící) krasavice. Zmizely ty vyboulené oči, kvůli kterým jste si nechtěli přiznat, že se vám líbila. Pořád má trochu křivé zuby, i když většinu spravila rovnátka, pořád si vás měří tím stejným pohrdavým pohledem jako tenkrát, když jste se jí bez jejího vědomí snažili opsat úkol z matematiky. Jisté je jen to, že vás nepozná. A tudíž nepozdraví.

Třídní mlátička
Tenhle kluk měl vždycky o kolečko míň. V jedné větě dokázal udělat šest hrubek stejně dobře, jako dokázal do týž věty vsadit šest sprostých slov tak, aby si zachovala původní význam. Jeho slovní zásoba se omezovala pouze na nespisovnou jazykovou vrstvu v poddruhu vulgarismů. Nikdy nevěděl, kolem čeho se otáčí Země, ale když chtěl, hlavou vám dokázal zakroutit do všech směrů. A ušima taky. Netřete si to ucho, když jdete kolem, jinak vás pozná. A vyhmátne.

Blízký vzdálený
S tímhle člověkem bývala vždycky trochu potíž. Vždycky se objevoval na stejných oslavách jako vy, ale nikdy vás nikdo nepředstavil, tudíž se vlastně oficiálně neznáte. Ale svědomí vám neupře, kolikrát jste ho před sebou viděli kráčet na tramvaj a neřekli jste ani ťuk. Kvůli vlastnímu svědomí většinou utíkáte z případných potencionálních konfrontací s tímhle člověkem, o kterém sotva dáte dohromady, jak se jmenuje. Váš jediný společný zážitek je litr krabičáku za školou, oba dva o tom víte, ale nepovíte. Na vaši obranu, každý někoho takového má. Takže prchejte. A neohlížejte se.

Otta se slovníkem
Váš obrovský triumf a prohra v jednom se skrývá v tomhle člověku, který vám již mnohokrát, a to většinou hlavně svými znalostmi, dokázal, jak je svět malý. Vděčíte mu za jedničku z Euklidových vět stejně jako za trojku ze slovíček a jen stěží si vzpomenete, jestli jste mu kdy stačili dostatečně poděkovat. Stejně tak vám tahle hlava už milionkrát dokázala, kolik toho víte a že je to málo. Kolik toho teda vlastně nevíte. Tohohle člověka milujete a nenávidíte už jenom z principu. Tolikrát vám pomohl a teď vydělává o dvacet tisíc víc než vy. A to naštve.

Kolik z vás dnes vyráží na nějakou společenskou akci? Do letního kina? Na festival? Na farmářské trhy? Ať je to cokoliv, obrňte se slunečními brýlemi a dobrým převlekem, protože na tyhle lidi můžete narazit kdekoliv.
Možná by se stačilo jen docela obyčejně srovnat s vlastní minulostí, lidé totiž často činí tutéž chybu – viní lidí kolem sebe z vlastního neúspěchu.

Taky se vám tají dech, jen kolem vás tito lidé projdou? Čas je ale stále jen budoucí lží naší minulosti. Tak co, kde se uvidíme o víkendu?  

Žádné komentáře:

Okomentovat